Börsen öppnar nedåt, rekyl eller vänder det nedåt?

omsattning16Stockholmsbörsen klarade sig bättre än kollegorna runt om i Europa. Tungviktarna på börsen gick starkt och de fem högst omsatta aktierna steg, en del kraftigt efter starka rapporter. Nordea, TeliaSonera och Assa Abloy vars rapporter mottogs positivt steg ordentligt och var alla med bland de högst omsatta.

När börsen stängde stannade nedgången på 0,6 procent och 924 punkter. Omsättningen uppgick till hela 22 miljarder kronor, vilket var 19 procent över de senaste fem dagarnas genomsnitt.

sektorer106Sämsta bransch blev energi, följt av råvaror. Bästa bransch blev tvärtemot USA-börserna IT. En negativ dag och det kan bli nedåtåka i sektorn idag.

Högst omsatta aktie var Ericsson som steg 2,6 procent till 73,25 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning backade aktien 32 öre i USA.

Totalt var det 272 aktier som stängde lägre än i tisdags, 105 stängde högre och 263 stängde på samma nivå. Plankan var platt men när dagen var slut hade säljarna dominerat i 60 procent av affärerna. Assa, Boliden och Swedbank återfanns bland de aktier som omsatts extremt mycket i förhållande till börsvärdet.

AstraZeneca lämnar rapport klockan 12:00 och Lundin Mining rapporterar klockan 14:30.

ABB lämnade idag en kvartalsrapport och redovisar ett rörelseresultat före räntor och skatter på 1,4 miljarder dollar, vilket är något över analytikernas förväntningar. Omsättningen uppgick till 7910 miljoner dollar att jämföras med analytikernas förväntningar på 7882 miljoner dollar. Nettoresultatet uppgick till 1034 miljoner dollar mot 972 motsvarande kvartal i fjol. Analytikerna hade här väntat sig 998 miljoner dollar.

Loomis lämnade en rapport där tredje kvartalet visar på ett stärkt resultat, men en svag utveckling i USA.

Konsultföretaget Sigma som där det blåst tidigare varit minst sagt blåsigt har vänt till vinst det tredje kvartalet och enligt vd Håkan Karlsson är försiktigt opitmistisk som han uttrycker det.

På makrofronten kommer det siffror avseende konsumenternas förtroende för den framtida ekonomiska utvecklingen och rapport om företagsklimatets utveckling under oktober, klockan 11:00.

Den viktigaste siffran idag blir utan tvivel de amerikanska estimerade BNP-siffrorna för tredje kvartalet som presenteras klockan 13:30. Förväntningarna är höga och allt under 3 procent kommer att tolkas väldigt negativt. Konsensus ligger på 3,1 procent. Läs gärna denna artikel av Michael J Malpede om den förväntade ökningen.

usajobbKlockan 13:30 är det dags för nyanmälda arbetslösa i USA under vecka 43. Förra veckan var det 531.000 nya arbetslösa och förväntningarna ligger på att det skall vara 525.000 nya som fyllt i blanketter om arbetslöshetsunderstöd. Det är alltså ingen statistiskt säker siffra.

 

 

 

ni2251I spåren av utvecklingen i USA är det nedåt i Asien nu på morgonen. De flesta marknader backar rejält. Just nu ligger japanska Nikkei på minus 1,8 procent och 9891 punkter. Utvecklingen på Nikkei som är den enda som betyder något i Asien (och nu hoppas jag i alla fall få några påhopp…) liknar en fogsvans idag. Öppningen var som diagrammet visar dramatisk med en nedgång på 2,75 procent den första tjugo minuterna. Den starka yenen påverkar naturligtvis exportföretagen negativt. Under natten har det statistik över den japanska industriproduktionen presenterats, där siffrorna visar att produktionen ökade med 1,4 procent vilket var något bättre än analytikernas förväntningar på 1,0 procent.

Hongkongsbörsens Hang Seng faller med nästan tre procent efter ett tilltagande ras i sluthandeln. Däremot lyfter Volvos tilltänkta köpare Geely med 1,8 procent.

Taiwanesiska TSEC-indexet faller med 2,2 procent till 5114 punkter, detta är det största enskilda fallet på två månader. Indexet var ett tag nere 3 procent, men hämtade sig något i slutet av handelsdagen.

De amerikanska börserna pressades igår av en tilltagande oro för konjunkturen. Är det tillräcklig substans i de Obamska gröna skotten, är det värre ställt i Europa än vad som befarats, klarar sig bolagen när staten börjar dra tillbaks stimulansåtgärderna? Det är många frågetecken och statistik om bostadsbyggande, sjunkande råvarupriser skapar naturligtvis misstro mot Obamaregimens tidigare så positiva uttalande.

Börserna slutade tydligt nedåt och med en volym som det var längesedan vi såg. S&P backade 1,9 procent, DJIA 1,2 procent och Nasdaq backade hela 2,7 procent. Det börjar kännas ansträngt och även om trenden är uppåt skall vi kanske inte förvänta oss att det fortsätter att rusa i den takt vi vant oss vid.

esz929Den amerikanska S&P 500-terminen visar att nivån är betydligt lägre än när Stockholmsbörsen stängde igår. Det var initialt stora nedgångar i Asien, men nedgångar har snarare avtagit än tilltagit i slutet av handelsdagen.

 

 

 

indikatorer115Bland de ledande indikatorerna klockan 08:40 noterar jag att nivån för den amerikanska terminen är högre än vid USA-börsens stängning igår, vilket kan reducera nedgången vid öppningen en del. Det är tydliga nedgångar i Asien, som dock mattats av något i slutet av dagen. Oljepriset är lägre än i går morse men har stigit något under morgonen. Guldet är nere på 1031 dollar per ounce, naturligtvis hänger det till stor del ihop med dollarn som stigit och kostar nu på morgonen åter över 7 kronor.

 

Läs även: Vilken planet är Mona Stahlin från (Cornucopia). Kloka ord om investeringsfilosofi (Cornucopia). ABB ökar vinsten (DN SvD). Så här fondsparar svensken just nu (DN). Bankerna delar ut miljarder i bonusar (DN). Dystert på Asienbörserna (DN). Kinesiska Geely lägger bud på Volvo (DN SvD). Operatörerna krävs (SvD). Tillväxtbolag på rea (VA). Tre aktiemåsten (VA). Det pekar fortsatt nedåt (VA). Börsen går ner idag (AFV). Det finns tvivel på marknaden (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar